Kāpēc man tik ļoti patīk gatavot ar Kamado Joe
Man ir vairāk nekā divdesmit gadu pieredze ar grilēšanu, sākot ar gatavošanu uz atklātas uguns, uz metāla ogļu grila, uz gāzes grila, un tagad savu grilēšanas izglītību esmu pabeidzis ar keramikas grilu, kas ir labākais āra gatavošanai. Man ir Kamado Joe grils, kas ietver daudzveidīgas iespējas, sākot no BBQ, „Low ‘n’ Slow” krāsns, picas krāsns un maizes krāsns līdz pat kūpināšanai – viss, ko man patīk gatavot – ar vienu grilu!
Vai keramikas grils tiešām ir daudz labāks? Vienkārši sakot – jā. Man ir bijusi pozitīva pieredze ar katlveida griliem, un es ieteiktu Weber ikvienam, kurš ik pa laikam grilē un vēlas lielisku rezultātu. Esmu radījis lieliskas receptes, gatavojot ar katlveida griliem. Tomēr, kad pirmoreiz pamēģināju keramikas grilu, bija sajūta it kā es būtu gadiem braucis ar Audi un pēkšņi ticis pie Ferrari – kamēr nav izmēģināts keramikas grils, nevarat pat iedomāties, cik laba un daudzpusēja grilēšana var būt!
Pašlaik Eiropas tirgū ir daudz keramikas grilu, un tie visi ir ASV uzņēmumu ražoti un importēti. Keramikas grilēšana ASV ir dzīvesveids, un tagad tas arī ienāk Eiropā, un ņemot vērā mūsu neparedzamos laikapstākļus un gaisa temperatūras – keramikas grili nozīmē to, ka āra var veiksmīgi gatavot visu gadu!
Kurš keramikas grils ir vislabākais? Manā īpašumā ir bijuši un es esmu gatavojis uz trim keramikas griliem, un varu ieteikt Big Green Egg, Primo un Kamado Joe. Vēl ir arī Monolith, kuru es neesmu izmēģinājis. Visi trīs ir atšķirīgi – galvenokārt cenas un siltuma deflektora ziņā – bet visi trīs no tiem ir lieliski. Big Green Egg pašreiz ir augstākais profila un cenas ziņā, taču lūdzu nedomājiet, ka augstāka cena sniedz labāku kvalitāti.
Keramikas grila burvju sastāvdaļa ir siltuma deflektora plāksnes: Heat Deflector Plates (Kamado Joe) / Plate Setter (BGE) / D Plates (Primo). Tas ir tas, kas piešķir jūsu keramikas grilam tā daudzpusību, un ja jums tā nav – tas ir tāpat kā, ja jums pieder Ferrari, bet nav iespējas pārslēgties uz trešo pārnesumu. Šī komplektācijas daļa pārveido jūsu keramikas grilu no lieliska grila uz āra cepeškrāsni, un tas ir tas, kas nodrošina tā daudzpusību. Tātad, ja jūs iegādājaties keramikas grilu, jums ir arī jāiegulda siltuma deflektora plāksnēs… tāpēc, veicot cenu salīdzinājumu, vienmēr iekļaujiet arī tās.
Visi labi grilētāji izprot tiešās un netiešās ēdiena gatavošanas principus, un deflektora plāksnes sniedz netiešās gatavošanas iespēju, kas ir svarīga lēnai, maigai gatavošanai – tādējādi nodrošinot mitru, sulīgu ēdienu. Tas arī darbojas kā keramikas „plancha” – daži Michelin pavāri izmanto siltuma deflektorus, gatavojot savās virtuvēs. Un tie, kam negaršo dārzeņi, pagaidiet, līdz jūs nogaršosiet dārzeņus, kas gatavoti uz keramikas plāksnes! Es nebiju ēdis brokoļus divdesmit gadus – tagad man tie ļoti garšo.
Keramikas grila iegāde nav lēta, taču uzskatiet to par mūža ieguldījumu. Keramikas grils jums saglabāsiet uz visiem laikiem, un ir tik bezgala daudz recepšu, ko izmēģināt, un eksperimentu, ko veikt…
Kāpēc keramika ir labāka par metālu?
Šie ir galvenie iemesli, lai izvēlētos keramiku:
1. Kurināmā ekonomija – keramikas grilam būtu jāizmanto tikai kokogles, jo tās piešķir brīnišķīgo papildus aromātu un ilgst daudz ilgāk nekā briketes. Tā kā keramikas grils darbojas kā izolēta krāsns, tā automātiski patērē mazāk ogļu nekā metāla grils, un kad esat pabeiguši ēdienu gatavot un noslēdzat Kamado Joe – ogles pārstāj izdegt. Tas nozīmē, ka nākamreiz jūs varat tikai notraust pelnus un aizdedzināt tās – tas lieliski der manai sievai, kurai nepatīk papildināt Kamado Joe ar oglēm tikpat ļoti, kā viņai nepatīk uzpildīt mašīnai degvielu!
2. Temperatūras kontrole – uzstādiet temperatūru un varat doties prom! Tas nav sapnis, bet kaut kas, ko tiešām var darīt ar keramikas grilu – tie ir tik viegli kontrolējami, un nav jāuztraucas par temperatūras svārstībām, ogļu apdzišanu vai izdzišanu pavisam. Tāpēc ir iespējams viegli gatavot kādu „Low ‘n’ Slow” ēdienu 6 stundu garumā, turklāt neveicot pārbaudi katru pusstundu.
3. Mitruma saglabāšana – Kamado Joe izgatavots keramikas grils nozīmē to, ka tam ir AGA uzbūve. Tā ir noslēgta keramikas vienība, kas garantē, ka mitrums tiek saglabāts ēdienā, tāpēc ir ļoti grūti ēdienu „pārgatavot” vai izkaltēt, un tas ir daudz „piedodošāks” nekā metāla grils.
4. Daudzpusība – keramikas grils veic visu, kas nepieciešams, lai radītu labākās āra receptes. Manai sievai patīk cept, un viņa izmanto grilu maizes, kūku un pudiņu gatavošanai, savukārt es to izmantoju visam citam. Iedomājieties kopējās izmaksas, pērkot grilu, kūpinātavu, picas krāsni un āra krāsni – un tagad salīdziniet to ar keramikas grila cenu. Konkurences nav.
Ja esat grilētājs, kas vēlas gatavot ārā visu cauru gadu un kam patīk eksperimentēt ar garšām un kūpināšanu – keramikas grils ir tas, kas jums ir jāiegādājas.